Wednesday, December 13, 2006

En vecka kvar

Börja dagen med att stänga av väckarklockan och ligga kvar ett tag...somna nog nästan om, för när jag tittade på klockan igen var jag fem minuter sen till min lektion...utan att ha kommit ur sängen. Men när jag kom till skolan (tjugo minuter sen) sitter dom och kollar på film om klimatförändringen, globalisering och olika teorier om hur världen troligtvis kommer att utvecklas i fråga om hur vi konsumerar världens resurser mer än jorden kan producera, eller hur man ska lösa detta problem. Filmen la fram fyra möjliga utvägar:

I. Star Trek
Tanken är att vi har kommit så långt inom tekniken att vi kan lösa problemet genom tekniska lösningar.

II. Mad Max
Vi har utnyttjat jordens resurser till den grad att vi tvingas till att leva ett "mindre modernt" liv med begränsade förutsättningar, såsom olja, träd etc.

III. "Ekotopia"
Det exempel som togs fram i filmen var att istället för att bo i stora städer och vara en belastning för jorden bo ute i naturen under bar himel med endast det man behöver i form av kläder och andra förnödenheter, men att man fortfarande kunde jobba inne i staden.

IV. En megastat
Att vi i slutändan måste ha en "storebror stat" som övervakar och begränsar våran frihet att använda av dom resurser som finns, just bara för att vi själva är för egoistiska och obenägna att göra det för egen maskin.

Nu ska jag spela lite Settlers med Matilda, men jag ska fortsätta om min dag lite senare.

På återseende - Mr 51

01:56

Så, dessa ovan nämnda möjliga utgångar på världens/männsklighetens utveckling kan ju diskuteras. Personligen tycker jag att en blandning av "Mad Max" och storebrorstaten är den mest troliga utgången. Vad ska vi göra för att eventuellt förhindra en sådan utveckling, kanske framför allt, VAD är vi berädda att göra för att rädda vår glob? Vad kan vi som kristna göra? Ska vi föregå med gott exempel, eller ska vi fortsätta i kapitalistens anda? Vilket ansvar har vi? Det var lite sådana frågor som vi ställdes inför under förmiddagens lektion.

Eftermiddagen bestod av hur dom tre synoptiska evangelierna är uppbyggda och lite olika tolkningar om vem som använde vem eller vad som källa för sitt evangelium. Lite intressant och tankeväckande när man får höra om teorier, som visserligen inte många köper, som ger texterna ett mycket äldre år än den allmänna uppfattningen. Har kanske inte så stor betydelse i praktiken, men det har ju och göra med den historiska trovärdigheten hos evangelierna och om man verkligen, rent historiskt, kan "lära känna", ta reda på, hur Jesus var som person. Som sagt har det kanske inte så stor betydelse för mitt kristna liv, men mycket intressant och kul. tycker nästan att alla kristna borde läsa religionsvetenskap så att man inte slänger med teorier som "vetenskap", eller något annat som kanske kan bli helt fel. Det är inte fel med lite kunskap tycker jag.

Jaja, nu är det dags att avrunda skulle jag tro, börjar bli lite långt.

/Mr 51 - living in intriguing times

4 comments:

Eisiv said...

När det gäller framtiden finns ju också den möjliga utgången som Bibeln talar om, nämligen att "Storebror" Jesus kommer tillbaka och tar kommandot och den dagen är nog mycket närmare än vi kan föreställa oss. Det tycker jag nog att man på bibelskolan borde lyfta fram. Men det kanske görs, eller? Och naturligtvis har vi som Jesu efterföljare ett stort ansvar att leva som Han lärde och vara exempel och då är det nog mycket vi borde ändra på i vår livsföring.

Mr 51 said...

Visst finns det med som en bakgrund, men våran kurs handlar om hur världen har sett ut, ser ut och möjligtvis kommer att se ut. Sen finns det ju massor av olika uppfattningar om hur det kommer vara under sista tiden och hurvida vi kristna kommer att få uppleva den eller inte, men just om sista tiden är nog inte så viktigt i denna fråga eftersom det inte handlar om det. Visst det är tecken på sista tiden, men det är framför allt en tankeställare för oss idag om vad vi gör med den jord vi lever på och att vi måste förändra vårt levnadssätt idag för att hina förhindra en eventueln klimatiskt katastrof. Dessutom var denna "film"/dokumentär vetenskaplig (och då brukar man ju sällan ta med den kristna synvinkeln).
Kortfattat tycker jag inte att frågan om Jesu tillkomst är riktigt relevant i den frågan, men inte heller helt orelevant.

Carolina said...

Låter som intressant utbildning! Kul! Religionsvetenskap och liknande ämnen är grymt intressanta! Mycket kan bli väldigt flummigt och ibland enkelt/tunnt inom kyrkan, samtidigt som en kurs också kan upplevas som torr ur en evangelikal synvinkel. Det viktiga är väl att se varje del som en del av helheten. Well, kram på dig!

Anonymous said...

vad jag letade efter, tack