Börja dagen med att stänga av väckarklockan och ligga kvar ett tag...somna nog nästan om, för när jag tittade på klockan igen var jag fem minuter sen till min lektion...utan att ha kommit ur sängen. Men när jag kom till skolan (tjugo minuter sen) sitter dom och kollar på film om klimatförändringen, globalisering och olika teorier om hur världen troligtvis kommer att utvecklas i fråga om hur vi konsumerar världens resurser mer än jorden kan producera, eller hur man ska lösa detta problem. Filmen la fram fyra möjliga utvägar:
I. Star TrekTanken är att vi har kommit så långt inom tekniken att vi kan lösa problemet genom tekniska lösningar.
II. Mad MaxVi har utnyttjat jordens resurser till den grad att vi tvingas till att leva ett "mindre modernt" liv med begränsade förutsättningar, såsom olja, träd etc.
III. "Ekotopia"Det exempel som togs fram i filmen var att istället för att bo i stora städer och vara en belastning för jorden bo ute i naturen under bar himel med endast det man behöver i form av kläder och andra förnödenheter, men att man fortfarande kunde jobba inne i staden.
IV. En megastatAtt vi i slutändan måste ha en "storebror stat" som övervakar och begränsar våran frihet att använda av dom resurser som finns, just bara för att vi själva är för egoistiska och obenägna att göra det för egen maskin.
Nu ska jag spela lite Settlers med Matilda, men jag ska fortsätta om min dag lite senare.
På återseende - Mr 51
01:56
Så, dessa ovan nämnda möjliga utgångar på världens/männsklighetens utveckling kan ju diskuteras. Personligen tycker jag att en blandning av "Mad Max" och storebrorstaten är den mest troliga utgången. Vad ska vi göra för att eventuellt förhindra en sådan utveckling, kanske framför allt,
VAD är vi berädda att göra för att rädda vår glob? Vad kan vi som kristna göra? Ska vi föregå med gott exempel, eller ska vi fortsätta i kapitalistens anda? Vilket ansvar har vi? Det var lite sådana frågor som vi ställdes inför under förmiddagens lektion.
Eftermiddagen bestod av hur dom tre synoptiska evangelierna är uppbyggda och lite olika tolkningar om vem som använde vem eller vad som källa för sitt evangelium. Lite intressant och tankeväckande när man får höra om teorier, som visserligen inte många köper, som ger texterna ett mycket äldre år än den allmänna uppfattningen. Har kanske inte så stor betydelse i praktiken, men det har ju och göra med den historiska trovärdigheten hos evangelierna och om man verkligen, rent historiskt, kan "lära känna", ta reda på, hur Jesus var som person. Som sagt har det kanske inte så stor betydelse för mitt kristna liv, men mycket intressant och kul. tycker nästan att alla kristna borde läsa religionsvetenskap så att man inte slänger med teorier som "vetenskap", eller något annat som kanske kan bli helt fel. Det är inte fel med lite kunskap tycker jag.
Jaja, nu är det dags att avrunda skulle jag tro, börjar bli lite långt.
/Mr 51 - living in intriguing times